GVINT_dorcol platz
pivara_pivnica
Namena objekta
Proizvodnja lager piva
Prostor za degustaciju piva i druženje
Površina BRGP 160 m2
Koncept objekta
Kako bi se pronašao najbolji odnos dve komplementarne namene, kao i dispozicija istih vršene su analize svake namene pojedinačno (potrebe, kapaciteti, kretanje). U saradnji sa tehnolozima dobijene su potrebne informacije o procesu nastanka piva i kapacitetima (u smislu prostora koji je potrebn za ovu delatnost).
Proces proizvodnje transliran je u proces projektovanja objekta. Na ovaj način kretanje od sirovine do gotovog proizvoda, postaje glavni imput u procesu projektovanja. Kako bi se put tehnologa i samog procesa nastanka piva osvetlio i približio korisniku, dispozicija prostora za degustaciju i druženje postaje vizuelno deo proizvodnje. Na ovaj način korisnik može sagledati čitav proces i biti deo njega, sa čašom svežeg piva u ruci.
Prostor za degustaciju je zamisljen kao slobodan i povezan sa okruženjem. Jedini nepomerljiv deo ovog prostora je šank, koji tokom lepih i toplih dana postaje deo fasade, dok čitavo okruženje postaje deo proizvodnje.
autor fotografije_Relja Ivanić