STAN ZA NJEGA

Lokacia: Stan u stambenoj zgradi na Vračaru

Neto površina: 65 m2

Projekat / izvođenje: jun / septembar 2020.

Dok je zgrada polako nastajala iz temelja, tako smo mi zajedničkim snagama projektovali i kreirali prostor za Njega. Glavni cilj je bio stvoriti prostor koji odaje osećaj širine i prostranosti, a da se u njemu oseća udobnost i konfor.

Ovo je postignuto spajanjem vise pojedinačnih elemenata, pa tako sto za ručavanje i radni sto postaju jedno. U prostoru ovaj element-šank ima i ulogu usmeravanja kretanja korisnika prostora, jasno razdvajajući kuhinjsku i dnevnu zonu. Razdvojenost ovih zona ogleda se i u odabiru dominantnih materijala i boja elemenata. U zoni kuhinje je dominira bela boja kao odraz čistote, dok u dnevnom boravku dominira boja drveta i spektar pastelnih boja. Crna boja u prostoru ukazuje na muškost i snagu, a svojom notom elegantnosti povezuje sve prostore i zone formirajući jedinstvenu celinu.

U dnevnom boravku posebnu pažnju privlači neverovatna umetnička fotografija. Želeli smo da On u svom prostoru oseća i atmosferu planine, čiji je veliki ljubitelj. Ovu predivnu atmosferu Goča, uslikao je svojim dronom Luka Spasojević. Ovim putem zelimo da iskažemo posebnu zahvalnost autoru koji je dozvolio da upravo ova fotografija dopuni ovaj prostor i oplemeni dodatno atmosferu.

Svedenost u izrazu nosi u sebi notu hotelske sobe, dok boja drveta i pastelne note dodaju toplinu doma. Na ovaj način je uspostavljen balans, između osećaja prijatnosti i pripadnosti a takođe i svesnosti da je ovo ʺstalni prostorʺ za povremeni boravak.

Pri projektovanju pojedinačnih elementa vodilo se posebno računa da svaki element bude posebno osmišljen za ovaj prostor i da njegova uloga bude višestruka. Tako crne staklene površine klub stočića mogu postati velike tacne za posluživanje, a uspravljanjem kubusnih ostatka dobiti mini barski stolovi za potrebe okupljanja većeg broja ljudi.

Autor fotografije_ Relja Ivanjić

Glavni izvođači_ LSG Buildig Solutions