10
мар

Seoska idila _ Letnjikovac _ Idejno rešenje

Užurbana sadašnjost od savremenog čoveka krade njegovu unutrašnju idilu. Najveće blago današnjice postaju mir, smirenje i radost. Zato se današnji čovek polako vraća svojim korenima, vraćajući se selu. Kroz obnovu i izgradnju svoje dedovine obnavlja i sebe. Vreme provedeno na selu u pokretu jeste terapija obnove u svakom smislu.

Projekat Letnjikovca je osmišljen kao deo celine postojećeg imanja. Glavna potreba klijenta bila je potreba za prostorom u kome će cela porodica, u letnjim mesecima, biti na okupu. I stari koji na selu žive, i oni srednjih godina koji na selo, sa svojom decom, povremeno dolaze. Bilo je potrebno osmisliti prostor u kome će svako biti deo celine ali opet u svom poslu.

Prvi korak u rešavanju ovog zadatka jeste pozicioniranje objekta na slobodnom prostoru imanja. Vodili smo računa o kontekstu i okruženju sa jedne i svim aktivnostima i putanjama kretanja sa druge strane.

Objekat je pozicioniran uz postojeći potporni zid, čineći sa njim jedinstvenu celinu. Na ovaj način objekat postaje i deo okruženja stapajući se sa postojećom nizbrdicom.

U funkcionalnom smislu prostor je podeljen u više zona. Plato ispred letnjikovca je lišen suvišnih elemenata i kao takav namenjen je nesmetanoj igri dece. Letnjikovac je odignut sa par stepenika od kote terena naglašavajući ulaz. Ovaj prelaz može da se koristi za sedenje i uživanje na letnjem suncu u radosti dečije igre.

Centralno mesto Letnjikovca jeste ogroman sto koji predstavlja mesto okupljanja i druženja. Uz potporni zid projektovane su prateće namene kamin, kuhinja i toalet.

Uživajte u animaciji koja sledi u videu:

Voleli bismo da čujemo vaše misljenje. Radujemo se vašim predlozima i šta je to što biste vi voleli da znate kada je arhitektonska oblast u pitanju.